Milloin ottaa yhteyttä eläintenkouluttajaan?

28.06.2025

Eläintenkouluttajaan yhteyttä ottaminen voi joskus tuntua isolta asialta, mutta mitä varhaisemmassa vaiheessa ammattilaisen tuki otetaan mukaan, sitä helpompaa haasteisiin on puuttua. Tässä artikkelissa kerron siitä, miksi moni koiranomistaja päätyy etsimään apua vasta monien muiden yritysten jälkeen ja miksi kouluttajan mukaan ottaminen kannattaa jo silloin, kun jokin koiran käytöksessä mietityttää.

Viimeaikoina olen törmännyt usein ilmiöön, jossa eläintenkouluttaja on se taho, johon otetaan yhteyttä vasta viimeisenä. Vasta sitten, kun kaikki muut keinot on jo kokeiltu ja usein vasta siinä vaiheessa, kun sekä omistaja että koira ovat jo todella uupuneita.

Tämä herättää kysymyksen: miksi me kouluttajat olemme vasta viimeinen vaihtoehto? Tuntuuko, että olemme pelottavia? Että meihin ei uskalleta tai haluta luottaa? Jotain muuta, mitä?

On kysytty neuvoa jo kaikilta muilta

On aivan luonnollista, että neuvoa haetaan ensin läheltä: koirakavereilta, kasvattajalta, harrastusporukoista tai someryhmistä. On hienoa, että ihmisillä on erilaisia yhteisöjä ja monenlaisia eri tahoja, joiden puoleen kääntyä.

Mutta samalla on tärkeä pysähtyä miettimään: Keneltä kysyn neuvoa? Mihin heidän ohjeensa perustuvat? Onko niissä taustalla tutkittua tietoa ja kokemusta eläinten käyttäytymisestä? Milloin neuvojen antaja on viimeksi päivittänyt tietojaan ja mistä lähteistä?

Esimerkiksi kasvattajalla voi olla valtava kokemus tietystä rodusta, mutta se ei aina tarkoita ajantasaisinta ymmärrystä koiran käytöksestä tai yksilöllisestä käyttäytymisen muokkaamisesta.

Eläintenkouluttaja on käyttäytymisen ammattilainen

Ammattitutkinnon suorittaneen eläintenkouluttajan osaaminen perustuu nykytutkimukseen, jatkuvaan kouluttautumiseen ja käytännön kokemukseen eläinten käyttäytymisestä. Me emme jaa vinkkejä mutu-tuntumalta, vaan rakennamme suunnitelmat ja ohjeet huomioiden kunkin eläinyksilön tarpeet.

Valitettavan usein näen tilanteita, joissa omistaja on pyytänyt neuvoa monilta eri tahoilta, kokeillut useita ohjeita ja vasta kuukausien tai jopa vuoden jälkeen ottaa yhteyttä kouluttajaan.

Tässä kohtaa tilanne on usein jo kuormittunut ja vaikeutunut. Ja kun omistaja on jo täysin väsynyt, voi olla hyvin haastavaa lähteä yhdessä rakentamaan ratkaisua, joka vaatii sitoutumista, aikaa ja pieniä arjen muutoksia.

Käytöshaasteet eivät useimmiten ratkea yhdessä tapaamisessa

On hyvä muistaa, että pidempään jatkuneet käytösongelmat, kuten reaktiivisuus, yksinolon haasteet. kroonisesta stressistä johtuva käyttäytyminen tai aggressiivisuus vaativat usein pidempikestoista työtä. Jos takana on jo pitkä jakso epävarmoja kokeiluja, koiran olo voi olla heikentynyt ja ongelma ikävimmillään vain pahentunut.

Me kouluttajat emme ole taikureita tai kaikkitietäviä "Jeesuksia", jotka ratkaisevat kaiken yhdellä käynnillä. Mutta me olemme rinnallakulkijoita, jotka voivat tuoda tilanteeseen rauhaa, ymmärrystä eläimen käyttäytymiseen vaikuttavista tekijöistä ja selkeitä askelia eteenpäin.

Pyydä apua ajoissa

Eläintenkouluttajaan kannattaa ottaa yhteyttä heti, kun jokin käytös mietityttä, ei vasta silloin, kun kaikki keinot on kokeiltu. Tottakai se on silloinkin erittäin ihanaa, mutta mieluummin aiemmin, kuin myöhemmin. 

Me emme arvostele, emme hauku, emmekä leimaa ketään huonoksi koiranomistajaksi. Me olemme täällä auttaaksemme, emme tuomitaksemme.
Ja mikä tärkeintä: me haluamme auttaa juuri sinun koiraasi, juuri sellaisena kuin se on.

Avun pyytäminen ei ole heikkoutta –se on vastuullisuutta

On viisautta tunnistaa, milloin omat keinot eivät enää riitä ja kääntyä ammattilaisen puoleen. Se on vastuullista ja koiraa kunnioittavaa toimintaa.

Jos mietit, pitäisikö ottaa yhteyttä –vastaus on todennäköisesti kyllä.

Ota rohkeasti yhteyttä, kysy neuvoa, varaa aika. Meillä eläintenkouluttajilla on myös laaja kollegoiden verkosto ja voimme aina ohjata teidät seuraavalle ammattilaiselle, jos oma osaamisalue ei vastaa juuri teidän tarpeitanne.

Olemme täällä sinua ja koiraasi varten. <3

Olen Tiina, ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja ja työskentelen koiralähtöisesti, myötätuntoisesti ja ratkaisukeskeisesti.

PS. Löydät myös YouTube videon aiheesta täältä!